Při letošním letním výletu S CK Alpina pěšky na poloninách Podkarpatské Rusi, 12.-21. 8. 2011 se objevil nápad vyzkoušet dehydrované expediční jídlo Travellunch. Od nápadu nebylo daleko k realizaci, a tak jsem v obchodě Vodahory.cz zakoupil šest kusů různých Travellunchu.
Příprava večeře na hřebenu na dohled od Pop Ivana
Jelikož jsme jeli na letní výlet, kde se předpokládalo teplé a krásné počasí bez jakýchkoliv extrémů, při pokusném výběru jsem pro tuto akci zavrhnul všechny standardní jídla a hledal něco k doplnění standarních jídel. Vyhrály to dezerty, zákusky, nebo dobrůtky, podle toho, jak to chce kdo nazvat. Nejvíce zaujaly: Travellunch: dezert krémový – STRACCIATELLA a Travellunch: JOGURTOVÝ DEZERT s lesními jahodami.
Jdeme na to, dva hlavní chody a dezert Travellunch
Příprava večeře na břehu horského plesa na polonině Svidovec
Při letních přechodech pohoří na Podkarpatské Rusi se skládala naše večerní stravovací pohoda obvykle ze dvou hlavních vařených chodů (polévka a hlavní jídlo), které jsme po menším zažití doplnili o dezert Travellunch. Zpětně hodnotím výběr těchto dezertů velmi kladně, protože výborným způsobem umocnily dojem ze dne prochozeného po poloninách a přecpání se při večeři.
Dezert Travellunch na břehu plesa na polonině Svidovec
Zkušenosti s přípravou a použitím dezertů Travellunch bych
shrnul takto:
– vynikající doplněk k hlavnímu jídlu
– při otevírání pytlíku je nutné jej pořádně rozevřít, aby
nezůstaly jakékoliv záhyby, kde by mohla část obsahu zůstat schována
– k přípravě skutečně stačí jenom trocha studené vody, doporučuji
dodržet hodnotu množství vody uvedenou v návodu, např.
150 ml, v případě, že se vody naleje více, je dezert poněkud vodnatý
– obsash prolitý vodou je potřeba pořádně promíchát,
včetně případných záhybů, aby nezůstaly sebemenší hrudky
– po opětovném uzavření pytlíku stačí počkat maximálně
deset minut a začít konzumovat
– pro konzumaci bych doporučil pytlík natrhnout částečně
i z boku (tím spíše, pokud dezert Travellunch konzumují
současně dva lidé), aby byl k obsahu co nejjednodušší přístup, omezilo
se špinění sebe sama a cákání po okolí
– díky letošním ideálním podmínkám na Ukrajině bylo možné téměř
každý den dezert Travellunch vylepšovat o místní poloninové a lesní
plody – například borůvky v množství větším než malém, pokud je
něco takové v okolí k dispozici, může to dezert ještě vylepšit
Pleso je ideální na koupání, skákání a odpolední veget
Závěr:
Dezerty Travellunch mě velmi příjemně překvapily a při našem způsobu
použití se ukázaly jako vynikající doplněk k hlavnímu jídlu. Dezerty
Travellunch bych doporučil k použití od jara do podzimu v teplotách nad
bodem mrazu. Přeci jenom si nejsem jistý, zda a jak by někdo lil v zimě
při teplotách pod mínus deset stupňů studenou vodu na dezert a
s drkotajícími zuby čekal deset minut, během nichž by voda mohla
případně i zamrznout. Za chvíli bude konečně zima, a tak si už
vybírám, na které z hlavních jídel Travellunch budu mít chuť – chuť
si je koupit a v praxi při stanování na sněhu vyzkoušet.
Dezert Travellunch
Večeře začíná
Uprostřed hlavního menu, dezert teprve čeká