TuleniPasy.cz

Od září 2014 je hlavním informačním webem ke skialpinismu a freeridu v českém jazyce stránka TuleniPasy.cz. Zde budou nadále zveřejňovány obecné informace ke skialpu a zimním horským disciplínám, stejně jako upozornění na zajímavé akce, popřípadě anotace novinek.

Od podzimu 2018 ve zvýšené míře lyžujeme nejenom na lyžích G3 a K2, ale nově také na švýcarských lyžích DOWN.

Praktické zkušenosti s dehydrovanou stravou Travellunch dezert

Při letošním letním výletu S CK Alpina pěšky na poloninách Podkarpatské Rusi, 12.-21. 8. 2011 se objevil nápad vyzkoušet dehydrované expediční jídlo Travellunch. Od nápadu nebylo daleko k realizaci, a tak jsem v obchodě Vodahory.cz zakoupil šest kusů různých Travellunchu.

Příprava večeře na hřebenu na dohled od Pop Ivana
Příprava večeře na hřebenu na dohled od Pop Ivana

Jelikož jsme jeli na letní výlet, kde se předpokládalo teplé a krásné počasí bez jakýchkoliv extrémů, při pokusném výběru jsem pro tuto akci zavrhnul všechny standardní jídla a hledal něco k doplnění standarních jídel. Vyhrály to dezerty, zákusky, nebo dobrůtky, podle toho, jak to chce kdo nazvat. Nejvíce zaujaly: Travellunch: dezert krémový – STRACCIATELLA a Travellunch: JOGURTOVÝ DEZERT s lesními jahodami.

Jdeme na to, dva hlavní chody a dezert Travellunch
Jdeme na to, dva hlavní chody a dezert Travellunch

Příprava večeře na břehu horského plesa na polonině Svidovec
Příprava večeře na břehu horského plesa na polonině Svidovec

Při letních přechodech pohoří na Podkarpatské Rusi se skládala naše večerní stravovací pohoda obvykle ze dvou hlavních vařených chodů (polévka a hlavní jídlo), které jsme po menším zažití doplnili o dezert Travellunch. Zpětně hodnotím výběr těchto dezertů velmi kladně, protože výborným způsobem umocnily dojem ze dne prochozeného po poloninách a přecpání se při večeři.

Dezert Travellunch na břehu plesa na polonině Svidovec
Dezert Travellunch na břehu plesa na polonině Svidovec

Zkušenosti s přípravou a použitím dezertů Travellunch bych shrnul takto:
 – vynikající doplněk k hlavnímu jídlu
 – při otevírání pytlíku je nutné jej pořádně rozevřít, aby nezůstaly jakékoliv záhyby, kde by mohla část obsahu zůstat schována
 – k přípravě skutečně stačí jenom trocha studené vody, doporučuji dodržet hodnotu množství vody uvedenou v návodu, např. 150 ml, v případě, že se vody naleje více, je dezert poněkud vodnatý
 – obsash prolitý vodou je potřeba pořádně promíchát, včetně případných záhybů, aby nezůstaly sebemenší hrudky
 – po opětovném uzavření pytlíku stačí počkat maximálně deset minut a začít konzumovat
 – pro konzumaci bych doporučil pytlík natrhnout částečně i z boku (tím spíše, pokud dezert Travellunch konzumují současně dva lidé), aby byl k obsahu co nejjednodušší přístup, omezilo se špinění sebe sama a cákání po okolí
 – díky letošním ideálním podmínkám na Ukrajině bylo možné téměř každý den dezert Travellunch vylepšovat o místní poloninové a lesní plody – například borůvky v množství větším než malém, pokud je něco takové v okolí k dispozici, může to dezert ještě vylepšit

Pleso je ideální na koupání, skákání a odpolední veget
Pleso je ideální na koupání, skákání a odpolední veget

Závěr:
Dezerty Travellunch mě velmi příjemně překvapily a při našem způsobu použití se ukázaly jako vynikající doplněk k hlavnímu jídlu. Dezerty Travellunch bych doporučil k použití od jara do podzimu v teplotách nad bodem mrazu. Přeci jenom si nejsem jistý, zda a jak by někdo lil v zimě při teplotách pod mínus deset stupňů studenou vodu na dezert a s drkotajícími zuby čekal deset minut, během nichž by voda mohla případně i zamrznout. Za chvíli bude konečně zima, a tak si už vybírám, na které z hlavních jídel Travellunch budu mít chuť – chuť si je koupit a v praxi při stanování na sněhu vyzkoušet.

Dezert Travellunch
Dezert Travellunch

Večeře začíná
Večeře začíná

Uprostřed hlavního menu, dezert teprve čeká
Uprostřed hlavního menu, dezert teprve čeká

Podobné články

Komentář

Pište prosím slušně, s diakritikou a k věci. Dodržujte pravidla a využijte možnosti formátování uvedená pod formulářem.

 

Pravidla a možnosti formátování

  • Nepoužívejte HTML značky, blog podporuje sexy formátování texy. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem ">", odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva*
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy
  • Jediné dvě povinné položky formuláře jsou Jméno a zpráva
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2]
|
 

Hledání na webu

Co se chystá

Důležité

Významné výlety

Poslední odkazy

Poslední komentáře

Naše kopce na summitpost.org