TuleniPasy.cz

Od září 2014 je hlavním informačním webem ke skialpinismu a freeridu v českém jazyce stránka TuleniPasy.cz. Zde budou nadále zveřejňovány obecné informace ke skialpu a zimním horským disciplínám, stejně jako upozornění na zajímavé akce, popřípadě anotace novinek.

Od podzimu 2018 ve zvýšené míře lyžujeme nejenom na lyžích G3 a K2, ale nově také na švýcarských lyžích DOWN.

Zkušenosti s dehydrovanou stravou Travellunch

Jistě jste se již setkali s dehydrovanou stravou. Minimálně s polévkou v sáčku Vitana. Výhody takovéto stravy jsou nasnadě – nízká váha, dlouhá trvanlivost, minimální nároky na skladování, rychlá příprava.

Vše, co potřebujete k přípravě: Vařič, hrnec a požadovaná porce
Vše, co potřebujete k přípravě: Vařič, hrnec a požadovaná porce Travellunch

„Testovali jsme na lidech“ dehydrovanou stravu Travellunch. Ttestovalo několik lidí, na několika akcích:

Příprava Travellanche na Mt. Blancu
Příprava Travellanche na Mt. Blancu

Skladování:
Na skladování nejsou kladeny žádné nároky. Trvanlivost je 2 roky (ve skutečnosti mnohem déle). Potraviny jsou baleny v ochranné atmosféře, která zaručuje dlouhodobou trvanlist a neměnnost barvy a hlavně chuti.

Jednoporce váží 125 g – radost nosit v batohu.

Čekání až zevře voda
Čekání až zevře voda

Příprava – chcete-li vaření:
Příprava je velmi jednoduchá! Přivedete k varu 2 dl vody, roztrhnete pytlík a nalejete do něj vroucí vodu. Samotné jídlo se nevaří! – výhoda díky ní ušetříte palivo. Počkáte asi 5–10 min a můžete jíst – další výhoda: Odpadá mytí hrnce, jídlo se jí přímo z pytlíku. V době čekání na uvaření, nebo spíš rozmočení obsahu sáčku si stihnete uvařit čaj, kávu…

Zalití Travellanche vroucí vodou
Zalití Travellanche vroucí vodou

Praktické zkušennosti:

  • je dobré do sáčku nejdříve nalít cca 1/3 až 1/2 uvedeného množství vody, dobře promíchat, dolít zbytek a opět promíchat. Před vlastní konzumací je dobré opět dobře promíchat.
  • v extrémních podmínkách (zima) se hodí zalitý Travellunch na 5–10 minut schovat např. do spacáku nebo pod péřovku, aby se během „přípravy“ neztrácelo teplo a porce se dostatečně „uvařila“
  • ani ve výškách kolem 4.000 – 4.500 m n.m. jsme neměli problém s tím, že by porce byla nedovařená. Zárukou úspěchu je dát dostatečné množství vařící vody (klidně i trochu víc než uvádí návod) a během „vaření“ porci izolovat např. ve spacáku a nechat tak spíše těch 10 minut
  • kdo má krátkou lžíci, nechť při dojídání odstřihne horních cca 5cm sáčku, aby dosáhl lžící na dno. Sáček je dost hluboký.
  • vlastní sáček je velmi odolný, neprotrhl se ani po 14-ti dnech nošení v batohu a každodenním vybalování a opětovném balení do batohu
  • použitý prázdný obal lze využít mnoha způsoby – např. jako nádobu na zalití čaje, pokud nemáme další ešus nebo termosku, jako obal na odpadky, v nouzi i jako nočník (osobně jsem nezkoušel)

Promíchat, počkat a…
Promíchat, počkat a…

Samotná konzumace:

  • dvojporce je skutečně velká, dva se z ní dobře nají. TL se používal jako hlavní jídlo po celodenním lození. Nebylo potřeba se ničím „dojídat“.
  • velký výběr různých druhů jídel, nemusí se opakovat ani na delších akcích (např. 3 týdenních)

… a může se podávat!
… a může se podávat!

Všichni účastníci testu se shodují na zkutečnosti, že jídlo je velmi chutné a syté. Mnohem vyšší podíl masa a samotná kalorická hodnota jídel Travellanch je odlišují od konkurenčních výrobků.

Nabídka Travellanche na VodaHory

Testováno na: Mára Šanca, Vašek Novotný a Petr Šiška

Podobné články

Komentář

  1. Eliška Rudá - 26. listopad 2017, 10:37 #

    Díky za recenze. Pojídali jsme Travellunch i další zančky na loňské expedici na Pik Korženěvské – zde naše postřehy: http://outdoorova.cz/…icni-strava/

Pište prosím slušně, s diakritikou a k věci. Dodržujte pravidla a využijte možnosti formátování uvedená pod formulářem.

 

Pravidla a možnosti formátování

  • Nepoužívejte HTML značky, blog podporuje sexy formátování texy. Například nový odstavec získáte 2x odřádkováním, citace započněte znakem ">", odkaz: "text odkazu":odkaz, **tučně**, *kurzíva*
  • Adresy začínající na http:// budou automaticky převedeny na odkazy
  • Jediné dvě povinné položky formuláře jsou Jméno a zpráva
  • Na předchozí komentáře odkazujte zápisem [2]
|
 

Hledání na webu

Co se chystá

Důležité

Významné výlety

Poslední odkazy

Poslední komentáře

Naše kopce na summitpost.org